press to zoom

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/38

CLICK ON IMAGE TO ENLARGE

 Art is defined as the expression or application of human creative skill and imagination in a visual form to be appreciated primarily for their beauty or emotional power.

Inspired by the Finnish wide natural landscape views Finland’s strong connection between architecture and nature is reflected clearly in the new proposal. , the concept of the cloud had emerged from the Nordic culture that is characterized by the coexistence of mankind and nature, which has lasted for millennia. As a result, the cloud Museum is a deep appreciation of the Nordic natural and cultural heritage, and a desire to take good care of it for current and future generations. Rising to the cloud is not just a suspended mass in the air it is an emotional process of rising to the sky and leaving ground to live in an spiritual realm of art with the ambition to become the iconic symbol of Finland, with an exceptional experience to wander through the cloud and having sudden glances of Finland high from the ground. The new museum will be elevated above site by 32 meters to enable its future extension above current functions and it will not be necessary to reduce the quayside area for visiting vessels or reducing the size of the Tallinn terminal. Also the proposed structure will enable the City planning authorities of Helsinki to make future plans in developing the site without having any conflict with the new museum. The new proposal acts as a big shed from rain to house any public events under it. Also, it collects the stormwater through its vertical pillars to be reused. The best process to establish a good relationship with the existing buildings was to avoid interfering with the view of the historical façades and only to frame it by the suspended museum mass to open the view towards this urban sector. The main idea was to unblock the view of the sequence of boxes with a new mass, maintaining a good view of the city and the park from all angles by elevating the main museum mass off ground. Inside the raised museum mass (the cloud) the concept begins with a series of interconnected atrium galleries idea and combines it with a hierarchical circulation inside the building mimicking walking inside a cloud for a continuous changing spatial experience to comply with the spirit of changing art. The cloud is supposed to cover the plaza under the museum raised mass to cover all public events, festivals and music shows and protect it from rain, snow and act as a shed for it. which due to the complexity of the program identifies two main sectors that we preferred to separate : 1. The underground spaces. 2. The suspended mass spaces. We laid out the circulation main axes, smoothed them out, achieving the integration between the strong image of the outer cloud and the fluent shapes of the inner galleries which in plan form our fluid exhibition spaces that are connected throughout a loop of bridges at different heights with service mechanical floor under the gallery spaces. This system is held together by an external mass, lifted from the ground, a double glazed skin covers some of the mass facades. This outer layer has a semi-transparent finish in order to reveal the interior complexity and at night to shine and become the new landmark of this part of the city. Not only in its profile along the façade, but also in the concave inner surfaces that have been sliced horizontally in order to provide natural illumination in the loft spaces. These “steps” also become the setting of the outdoor stages on the roof. More natural light is provided (where convenient), to form the skylights that lit the atriums. All heavy circulation facilities are located at underground level with watertight construction to free the ground level for any public events or festivals. Finally, it is a story telling museum that expresses the spirit of art without even having its artifacts, sensitive toward waterfront to draw an iconic figure that frame Helsinki with a cloud above the old facades. The ground open plaza will also allow for the extension of the nearby Tähtitornin vuori park and connecting all important sites visually, and preserves the land of the old port to function as it used to be. The suggested proposal acts as a connection node between row of city blocks, the green park and the water park. Where is reacts and integrates with the three main influential magnets surrounding it. There are also opportunities to link the proposed museum to the park by incorporating pedestrian bridges and pathways between them or even underground tunnels for pedestrians that enters directly to the museum entrance hall. The museum could also provide outdoor seasonal programming (for example, performances or sculpture exhibitions) that would enhance the link to the park. The use of timber will be through the use of the cross-lamination timber technology that will be contour crafted to define the museum outer/inner form. Cross Laminated Timber (CLT) is a flexible building system suitable for use in all assembly types like walls, floors and roofs. Made from industrial dried lumber stacked together at right angles and glued over their entire surface, it is an exceptionally strong product that retains its static strength and shape, and allows the transfer of loads on all sides. Panels are prefabricated based on the project design besides its light weight due to weight four times less than its concrete counterpart, which reduces transportation costs, and allows to reduce the foundation by 70 percent, and eliminates the need for many heavy equipments during construction and finally enables us to achieve the design concept of the suspended mass with strength that exceeds the strength of the concrete with 8 times. CLT assemblies excel in terms of fire protection because, like heavy timber, they char at a rate that is slow and predictable, maintaining their strength and giving occupants more time to leave the building. CLT structures also tend not to have as many concealed spaces within floor and wall assemblies, which reduce the risk that a fire will spread. In terms of seismic performance, wood buildings in general perform well because they're lighter and have more repetition and ductility than structures built with other materials, which make them effective at resisting lateral and uplift forces. As with all wood products, the benefits of CLT include the fact that it comes from a renewable and sustainable resource. It also has a low carbon footprint—because the panels continue to store carbon absorbed during the tree's growing cycle and because of the greenhouse gas emissions avoided by not using products that require large amounts of fossil fuels to manufacture. It has good sound-insulating qualities. It can be constructed fast and dry, and has a positive effect on a person’s feeling of well-being. The even surfaces free from joints and the special construction, guarantee the specified characteristics in terms of building physics, fire safety and mechanics.