1/16

CLICK ON IMAGE TO ENLARGE

The square court house is a fusion pot between the east and west. It blends the sciences learned from the eastern classical architecture and tested using the technologies gained from the west. The design approach was different from traditional design model. We first designed the court to capture a piece of nature inside the house and surround it with the architectural program, then solved the architectural program with the urban magnets. The client was obsessed with the view of the mountain on the east , so we located some rooms to capture such view as the client wanted. The court was different from the traditional islamic arabic houses. It provided the house with double facades, one from the inside and the other from the outside. After the preliminary design we run an environmental simulation in a wind tunnel and computer simulation to design openings that is consistent with the Wind pattern in the place after getting all information from US of Department of Energy. To create air paths through our building mass. Many wind catchers were located to cool every major space in the building. The thermal fluctuations throughout the year are high, so we needed to provide the rooms with solariums , we decided to design the southern facades with glass walls flexible enough to be opened in summer time and closed in winter time and closing the wind catchers . A lot of open spaces were designed as roof gardens and could be converted to usable spaces as we learned from our previous experience in the Arabic region the continuous change in the family needs by time. This is a typical common behavior in the human race despite the difference in culture or social class. The family can increase their rooms without changing the building mass. So the court house is a traditional Arabic factor, but we designed a complete energy model using various software solutions to refine and enhance our design, till we got the exact perfect dimensions for thermal comfort. We used color code to enable visual reading for the architectural program and give an interesting delightful look in the desert context. There was a special interest in the annual solar path of the region, and we changed the angles of orientation to enable early morning and after noon sun to enter the spaces, all harsh solar rays were avoided. We tried to push the boundaries of our architectural legacy to the state of art technologies and concepts to create from the traditional court house a zero net energy and energy sufficient house using solar panels and grey/storm water management.