HEALING RUNWAY

In 1984, medical researcher Roger Ulrich found out rhe power of the window with a view on trees and nature in healing patients The spatio-psychoanalytic healing concept throug the closed Möbius strip as a surface that is homeomorphic to this strip. Its boundary is a simple closed curve, homeomorphic to a circle. "Windows" and "mobius building" merge as the presentation of different aspects of nature and the actual building parts are synthesised into one homomorphic extended space prcessgressing from green trees views to sky views destined to drive the patients in a hierarchal process. The Mobius fitness center as a psycho-analysis healing approach using the nature of the mobius space as a homemorphism The Möbius strip or Möbius band (UK /ˈmɜrbiəs/ or US /ˈmoʊbiəs/; German: [ˈmøːbi̯ʊs]), also Mobius or Moebius, is a surface with only one side and only one boundary although the Möbius strip is not a surface of only one exact size and shape, mathematicians refer to the closed Möbius band as any surface that is homeomorphic to this strip. Its boundary is a simple closed curve, i.e., homeomorphic to a circle. The design concept is based on the spatio-psychoanalytic healing concept of lack (deeply routed in Greek culture) as a critique against the creative spatial process, lack, led to the formulation of a new healing approach integrating windows used for healing and builiding into one. Spatiality is conceived, psychoanalytically. The proposed continuous strip carrying the windows , self-evolving across the building, produces homeomorphic curved schemes in three distinct lighting treatments that are proposed: a) bright daylight, small sharp shadows from direct sunlight and sky view, b) indirect, ambient, no shadows from botom windows elevated from ground floor, c) cinematic side-lighting, long shadows from side windows with trees views. Yet, the strip surface employs a gradient synthesis of materials and construction techniques Spatiality, in the context of nature, is both the major diachronic projection of nature and a critical design concept. Space, instead of becoming a neutral canvas for inscription of negativity and endless melancholic lamenting over the natural property, is hereby activated through recurring, homeomorphing and collocating processes. "Windows" and "building" merge as the presentation of different aspects of nature and the actual building parts are synthesised into one extended space progressing from green trees views to sky views destined to drive the patients in a hierarchal process. Anamorphosis designs a spatial scenario, by reactivating the physicality of mental space in a hierarchal process. (involving distinct qualities of lighting, material and constantly changing natural views function), thus manifesting an intelligence of their own. They are resynthesised in one continuous self-anamorphosed surface: a gesture of morphic persistence and exchangeability across the building. The distinct spatial experiences elaborated at the levels of lighting and constantly changing views of nature including respectively: a) bright daylight, small sharp shadows and meeting place; b) indirect, ambient light, no shadows, and congregation place, c) moving image, of the side garden side-lighting, long shadows. Yet the main visitor's route along the main run way surface which is accessed by the stairs is always doubly related to the windows located in a hierarchal formation related to the anamorphic space and consistent to the concept due to its location in the middle of the section of the space, offering both direct access as well as distant (anticipatory or concluding) views of surrounding nature.